Penger og ting

27.03.2022

Penger

Det er en uke igjen til lønn og du er blakk. Frem med kredittkortet og holde ut til neste lønning. Høres det kjent ut? Ikke så rart for det er ganske vanlig. Jeg har vel alltid levd litt hånd til munn selv og selv om inntekten  ble bedre med åra, ble ikke nødvendigvis økonomien det.

En million nordmenn har kredittkort selv om vi nødvendigvis ikke trenger det. Så hvorfor har vi ofte flere i lommeboka? 

Det er ikke tvil om at måten vi tenker på påvirker livet vårt den ene eller andre måten. Tanker er vår beste venn eller vår verste fiende. Det gjelder å skjønne at vi kan kontrollere dem i alle fall store deler av tiden. Å få kunnskap om tanker er et godt første steg. Sokrates mente at de som vet hva som er rett, handler rett og det å handle rett fører til lykke. Derfor bør man søke mest mulig kunnskap slik at man kan ta riktige valg. 

Har du noen gang tenkt at du ikke har råd til å spare. At det er for dem med mer lønn eller de med mindre utgifter? Det var en vanlig tanke for meg. Jeg hadde aldri anledning til å spare. Men så lærte jeg noe. Jeg tenkte feil. Hvorfor skal jeg prioritere å gi mine penger til alle andre hver måned?

Det er klart at man skal betale de faste utgiftene sine for lån, telefon, strøm, og bil ,men så gir vi ofte ut resten til en haug med mennesker vi ikke kjenner. Store firma, restauranter, kiosker , wish bare for å nevne noen. Hvorfor betaler vi ikke oss selv først? 

Jo mer jeg har leste meg opp på personlig økonomi, jo mer så jeg mine dårlige vaner og usunne forhold til ting. 

Ting

Ting har rett og slett vært viktig for meg. Jeg har vel aldri hatt noe spesielt god råd, men jeg har alltid hatt mulighet til å kjøpe ting. Og det å kjøpe ting ga meg en umiddelbar følelse på at jeg var rikere enn jeg egentlig var. Det er også kanskje noe beskyttende i det. Når jeg kjøper noe har jeg i alle fall den tingen. Altså det er om å gjøre å plassere pengene over i noe fast som vi kan se. Egentlig er det en helt merkelig tankegang og jo mer jeg ble bevisst på det jo, desto lettere var det å stoppe å shoppe.

Jeg tror at det å kjøpe noe gir oss en falsk trygghet på at pengene våre er plassert et sted. Det vi kjøper mister verdi etter vi har kjøpt det og noe har rett og slett ikke har noe særlig verdi i det hele tatt. En investering er bolig, kunst, samleobjekter og lignede. Alt annet taper jo verdi. Selvsagt kan ting ha annen verdi enn penger. En hengekøye kan gi deg mye glede og en hammer kan gi deg en nytteverdi. Men hva med det som ligger i boden, på loftet i skuffen og skapet som du rett og slett aldri bruker eller ser?

Så jeg tror det er viktig å tenke på hva slags verdi tingene gir oss. Hvorfor vi kjøper dem hva de vil gi oss når vi har kjøpt dem. Og kobler vi disse tingen til penger og økonomi kan vi faktisk tjene oss opp en liten formue. Alle tingene har nemlig kostet oss 50kr her og 100 kr der. Dette er et godt utgangspunkt for å gå gjennom en skuff eller et skap i dag. Lag gjerne en liste over hva slags ting som betyr noe for deg.

Vi kjøper ting vi ikke trenger med penger vi ikke har for å imponere folk vi ikke liker. Dave Ramsey