Vi har fri vilje

26.03.2022

I en travel hverdag kan det være lett å tenke at vi er litt fanget og har få valg sannheten er at vi tar over 35000 valg hver dag.


Jeg har alltid vært fasinert av fri vilje og har en bachelor i filosofi fra universitetet i Agder. Fri vilje kjenner de fleste fra bibelen og kristendomsundervisningen . Fri vilje gjør oss både ansvarlige og fri noe som er både enkelt og komplisert. Vi tar utrolig mange valg hver dag selv om noen er på autopilot er andre mer bevisste.  

Valg kan også skape utrygghet og angst når vi skjønner ansvaret til medfører. Kroppen og hodet vårt er innstilt på å holde oss trygge så som oftest tar vi sikre valg for oss selv. Det er først når man utfordrer seg selv at engstelsen kommer og pulsen går opp. Vi havner utenfor komfortsonen og tankene som kommer forsøker å dra deg tilbake til trygg og kjent mark igjen. Gir du da etter eller fortsetter du å utfordre deg selv? 

Angst over valg

Tenk deg at du står på kanten på Prekestolen. Du kjenner et sug i magen og plutselig en engstelse. Kanskje blir du redd. Du blir redd når du skjønner du kan hoppe eller du kan bli redd av at noen kan dytte deg om du står ved siden av noen. Hvorfor tenker vi slik? Jo, vi kjenner på fri vilje. Ja du kan hoppe, han kan dytte. Heldigvis vil redselen vår få oss til å trekke oss litt tilbake og kjenne på at det er godt vi kan styre oss selv. Vi har faktisk kontroll på valgene vi tar.

Tenk deg at du sitter hos frisøren med det lage fine håret ditt som du får så mye skryt av. Kanskje mannen din er opptatt av at du skal se feminin og flott ut. Du sitter der og tenker» Skulle ønske jeg kunne si til frisøren at jeg ville ha det kort» . kanskje det bare er et innfall eller kanskje det er slik du egentlig vil ha håret ditt. Hva stopper deg? Du skader ingen og det er noe du vil.

Filosofen Sartre snakker mye om å leve i ond tro. Det var noe av det vanskeligste jeg måtte gjennom i filosofien, men jeg tenkte mye på det. I boka «Dømt til frihet» beskriver Sartre ond tro som en flukt fra noe man ikke kan flykte fra. Altså du vet hva som er bra for deg selv, men velger å la være.

La os se på den med fri vilje. Kanskje du ikke tenker du har så mange valg livet. Du har sykdom, du har mistet noen , du er i fengsel eller andre omstendigheter so gjør at du tenker du har mindre valg enn andre. Valgene blir ikke færre , men annerledes. Det å velge hvordan man tenker om et annet menneske eller situasjon er også valg. Og tanken vår er vel den delen av oss vi erkjenner er fri. «Tanken er fri som sangen heter. Men er det det? Vi er påvirket på så mange ulike hold hver eneste dag. Det er en overload av ting vi fyller hodet med hver dag som vi må forholde oss til på en eller annen måte. Et valg er jo også å la være å kjøpe den buksa du akkurat så reklame på eller ikke drikke de 3 ølene som ligger i kjøleskapet.

Hvordan skal vi klare å finne tid til de viktige tankene og valgene når det er fullstendig kaos rundt oss med ting som roper på at vi må gi dem oppmerksomhet.

Hva er den virkelige tiden?

Fri vilje er bra. Men vi må lære oss å gjenkjenne den og elske den. Og da kommer vi over til nuet som jeg så gammeldags sier det. Nået.

Jeg elsker Kirkegaard. En dansk filosof og forfatter fra midten av 188-tallet. Nåtidsfilosofen Eckhart Tolle har veldig mange like referanser.

Tid er fascinerende og den eneste tida som er virkelig er nuet. Og det som er rart er at vi ikke kan tenke noe om den. Prøv å tenk på akkurat dette øyeblikket....I det du tenker det er det fortid. Så nået bare ER.

Det er ikke samme som nåtiden, men øyeblikket der tankene ikke eksisterer. Eller det vil se du tenker i nuet, men kan ikke tenke noe om tanken. Det gjør at du befinner deg i en tilstand fri for stress.

Pust, legg merke til pusten. Føl teppet du sitter på, kjenn lufta rundt deg. Når alt er overveldende så ta et øyeblikk der du befinner deg i nuet .... i noen sekund, eller minutter. Både du, hjernen og kroppen trenger en break av og til. Kirkegard sammenlignet øyeblikket med liljen og fuglen. De bare er og godtar tilværelsen.

Det tar oss over til fortid og fremtid

Noen kjenner seg kanskje igjen når jeg beskriver en person som lever mest i fortiden. Alt var mye bedre før når jeg hadde den jobben, eller når jeg var singel eller når jeg bodde i den byen. Jeg savner studenttida. Da gjorde vi sånn og sånn bla bla. Tenk deg at det har blitt slutt med kjæresten du har bodd sammen med i 4. år. Du vet at forholdet ikke er bra og dere krangler hele tiden. Kanskje har noen vært utro. Likevel har du en stor sorg. Du sørger over den du var med han da dere hadde det bra. Samme med de som lever mye i fremtiden. Om bare sånn og slik kunne skje, da vil jeg bli lykkelig. Om jeg bare finner en kjæreste, når jeg får de skoene, når jeg kjøper den hytta. Så var det denne kjæresten som gjorde det slutt da. Du sørger i dette tilfelle også, men sorgen er størst for det som kunne vært. Vi kunne fått familie, kjøpt et fint hus , hatt god økonomi og så videre.Kjenner du deg igjen?

Jeg liker Eckhart Tolles setning: "Om du ikke har et problem akkurat nå, så har du ikke et problem". Fortid kan man ikke endre, det er bye gones og fremtid er noe som ikke har vært eller en forestilling. Har du ikke et problem nå, så har du ikke et problem. Det meste er bekymringer.

 Vi blir overveldet av alt og alle. Overveldet av valgene og mangelen på å kontrollere våre egne valg. Vi kan assosiere oss med vår fortid og si at det er oss og engste oss over fremtiden og også tenke at den er bestemt for oss. Disse tingene stemmer jo ikke med mindre du velger at de skal være en del av deg.

Aksept

Aksept har vært et ord som har hjulpet meg selv mye. I en periode måtte jeg akseptere at Akkurat nå har jeg ingen gode venner. Akkurat nå har jeg en jobb jeg ikke liker. Aksepter deg for deg selv . Hva kan du gjør? reset og tenk NÅ. Du er den du er nå og dine valg og handlinger kan endre sin fremtid til det bedre.

Ta 5 minutter for deg selv i dag og legg merke til din egen pust. Kjenn på takknemlighet for at hjertet ditt slår . Du er verdifull og kroppen jobber for deg. Du kan ta valg som er bra for deg. Du kan ta valg som gleder andre.

Penger og ting

Det er en uke igjen til lønn og du er blakk. Frem med kredittkortet og hold ut til neste lønning.

Høres det kjent ut? Ikke så rart for det er ganske vanlig. Jeg har tidligere levd fra hånd til munn og selv om inntekten har blitt bedre med åra, har ikke nødvendigvis økonomien det.

En million nordmenn har kredittkort selv om vi nødvendigvis ikke trenger det. Så hvorfor har vi ofte flere i lommeboka? 

Det er ikke tvil om at måten vi tenker på påvirker livet vårt den ene eller andre måten. Tanker er vår beste venn eller vår verste fiende. Det gjelder å skjønne at vi kan kontrollere dem i alle fall store deler av tiden. Å få kunnskap om tanker er et godt første steg. Sokrates mente at de som vet hva som er rett, handler rett og det å handle rett fører til lykke. Derfor bør man søke mest mulig kunnskap slik at man kan ta riktige valg. Så la oss se på hva slags tanker som kan stoppe oss og hvordan vi kan endre tankesettet for å hjelpe oss selv.

Veien til å bli rik er å bruke mindre enn du tjener.

Har du noen gang tenkt at du ikke har råd til å spare. At det er for dem med mer lønn eller de med mindre utgifter? Det var en vanlig tanke for meg, men så endret jeg tankegang. Hvorfor skal  prioritere å gi mine penger til alle andre hver måned? Det er klart at man skal betale de faste utgiftene sine for lån, telefon, strøm, men så har vi en tendens til å dele ut resten til en hau med mennesker vi ikke kjenner. Store firma, restauranter, kiosker , wish bare for å nevne noen. Hvorfor betaler vi ikke oss selv først? 

Jo mer jeg leste meg opp på personlig økonomi, jo mer så jeg mine dårlige vaner og usunne forhold til ting. 

Ting

Ting har rett og slett vært viktig for meg. Jeg har vel aldri hatt noe spesielt god råd, men jeg har alltid hatt mulighet til å kjøpe ting. Og det å kjøpe ting ga meg en umiddelbar god følelse og jeg følte jeg var rikere enn jeg egentlig var. Det er også noe beskyttende i det. Når jeg kjøper noe har jeg i alle fall den tingen. Altså det er om å gjøre å plassere pengene over i noe fast som vi kan se. Egentlig er det en helt merkelig tankegang og jo mer jeg ble bevisst desto kettere ble det å kutte ned på shoppingen av meningsløse ting.

Jeg tror at det å kjøpe noe gir oss en falsk trygghet på at pengene våre er plassert et sted. Men de er jo ikke det når det vi kjøper mister verdi eller rett og slett ikke har noe særlig verdi i det hele tatt. En god investering er bolig, kunst, samleobjekter ol. Alt annet taper jo verdi. Ting som gir oss glede eller hjelper oss i hverdagen har også en verdi.

Vi har en tendens til å fylle opp med klær, pyntegjenstander og om vi tar en titt i boden, på loftet i skuffen eller i skapet vil det være mange ting der som vi ikke har noe glede av.

Så jeg tror det er viktig å tenke på hva slags verdi tingene gir oss. Hvorfor vi kjøper dem hva de vil gi oss når vi har kjøpt dem.

 Vi kjøper ting vi ikke trenger med penger vi ikke har for å imponere folk vi ikke liker. (Dave Ramsey)

Så bli med å rydd opp og kvitt deg med ting som ikke gir deg glede eller nytte. Tingene skal gi deg noe mer en dårlig samvittighet og arbeid.


Hjelp til å få orden på livsrot

Ønsker du hjelp til å rydde opp i livet og vil ha en uforpliktende gratis førstesamtale på nett, er det bare å sende en mail til fionasand@gmail.com

Vi ser på hva du ønsker og trenger hjelp med og lager en oversikt på områdene det trengs å ryddes opp. Du kan velge så om du vil ha videre oppfølging enten over nett og videosamtaler eller hjemme om du bor i nærheten. Ta gode valg i dag og husk at mikroendringer fører til store resultater på sikt.